top of page

KALLE GEDACKT PÅ RYMMEN! är en musikdramatisk, pedagogisk saga om orgelns historia och utveckling, i vilken vi följer en förrymd orgelpipa från år 246 f Kr till vår tid. Det är en familjeföreställning, i synnerhet lämplig för barn i åldern 6-9 år. Barnen får ta del av ämnen som kultur, geografi, historia och sociala funktioner via episoder i världshistorien. Kalle Gedackt På Rymmen har tidigare spelats ett flertal gånger runtom i Sverige. Manuset är skrivet av sångerskan och musikern Anna-Lena Engström, och föreställningen är c:a 45 min lång.

 

LEVANDE MUSIKHISTORIA FÖR BARN

 

Berättelsen om den märkvärdiga orgeln i brukskyrkan, tar sin början i den egyptiska hamnstaden Alexandria år 246 före Kristus. Där har uppfinnaren herr Ktesibios konstruerat en vattenorgel, en Hydraulis, där han med hjälp av flödande vatten skapar lufttryck in i orgelpiporna. Med uppfinningen blev fru Ktesibios världens första organist. Hon strålade av lycka och spelade glatt ända till den dag då hennes absoluta favoritpipa, Kalle Gedackt, rymt för att se mer av världen och skaffa nya musikaliska intryck.

 

Herr och fru Ktesbios ger sig ut åt olika håll i världen för att leta rätt på pipan, och nu börjar en svindlande resa med täta kostymbyten genom sekler, världsdelar och musikhistoriska epoker. Uppfinnaren själv drar österut till Kina. Hans fru åker till Delfi med den årliga orgeltävlingen och vidare till kejserliga palatset i Bysans. Hon är ständigt Kalle Gedackt på spåren, men alltid ett steg efter. Lite bättre börjar det gå när hon engagerar Agent 006 och den store detektiven Sherlocko Holmeros i jakten. De tar sig via Winchester Cathedral i London, till Tyskland med Bach och Buxtehude. Därifrån vidare till Italien och Österrike, dit Kalle Gedackt begett sig för att få träffa Mozart.

 

Till slut återstår bara att rikta spaningarna norrut. Så dags har Sherlocko Holmeros skaffat flyglicens. Alla små barn i kyrkan och några stora får följa med på flygturen upp till orgelläktaren. För det är såklart i Cahmanorgeln i Lövstabruk, som Kalle Gedackt valt att stanna, vanvettigt förälskad i en Vox Humanapipa, som namnet antyder med ljuvligt spröd och människoliknande stämma.

 

Spelet är slut när det är dags för det förälskade paret att ställa till med bröllop. Så dags har barnen själva fått blåsa i orgelpipor, agerat orgeltrampare, både på låtsas och på riktigt, och de har haft chansen att på nära håll se och lyssna på när Sherlocko Holmeros visar upp Cahmanmästerverkets hela register.

 

ANDERS BADNER

Upsala Nya Tidning

bottom of page