
ett musikaliskt drama av
DANIEL ENGSTRÖM & DANIEL BERGSTRÖM
Om Föreställningen Historik Ljudklipp Bildgalleri
Musikalen BROTHERS IN ARMS är skriven av Daniel Engström & Daniel Bergström och skildrar en historia som utspelar sig under ett fiktivt inbördeskrig någonstans i världen. Det är en föreställning om människans kamp att överleva i en, sedan länge, förlorad värld. Vilka konsekvenser får ett krig som inte längre vet några gränser? Hur kan forna vänner plötsligt bli fiender? Vad händer med människan när hon inte längre värdesätter andras liv och rätt att existera? Och kanske viktigast av allt - är försoning möjlig?
Föreställningen har framförts vid ett flertal olika tillfällen sedan 1999, då musikalen uruppfördes. Sedan dess har BROTHERS IN ARMS genomgått ett flertal omskrivningar, bearbetningar och namnbyten, och har utvecklats till ett mycket starkt och omvälvande drama. Och med anledning av de många fruktansvärda konflikter som pågår i världen, av vilka flera har en direkt påverkan på Sverige i och med humanitära katastrofer och efterföljande flyktingströmmar, är temat i BROTHERS IN ARMS mer aktuellt än någonsin.









Foto: MIKAEL SILKEBERG
TIDIGARE FRAMFÖRANDEN
Föreställningen har, genom åren, framförts vid ett flertal olika tillfällen, såväl i Sverige som utomlands. Bland annat vid Youth festival for Peace and Reconciliation i Cetinje, Montenegro, på Kamerni Teatar 55 i Sarajevo, i Solidarity House i Lipnica och i Muzički Centar Pavarotti i Mostar samt på Teater Underground i Stockholm. Produktionen på Teater Underground skedde i samarbete med RÄDDA BARNEN, som i samband med premiären även anordnade en kväll med tema försoning, där diverse inbjudna gäster, diskuterade ämnet. Delar av musikalen har också framförts på bl.a. Svenska Ambassaden i Washington och under firandet av FN-dagen i Stockholms Stadshus.
BAKGRUND & INITIATIV
Historien i BROTHERS IN ARMS är påhittad, men är influerad av ödet kring Bosko Brkic och Admira Ismic, serb respektive muslim, som föll offer för krypskyttar när de försökte fly det belägrade Sarajevo i maj 1993. Paret kom att kallas för "Romeo & Julia i Sarajevo".
De första föreställningarna av BROTHERS IN ARMS spelades hösten 1999 och året därpå sattes musikalen upp på nytt, efter en omfattande bearbetning. Våren 2001 framfördes en version av föreställningen, i samarbete med SHIP TO BOSNIA, under en fredskonferens i Cetinje i Montenegro. Målet med konferensen var att föra diskussioner kring det svåra freds- och försoningsarbetet på Balkan. Medverkade gjorde bl.a. representanter från samtliga svenska riksdagspartiers ungdomsförbund samt politiker från Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Makedonien och Serbien.
Sommaren 2003 spelades musikalen i städerna Sarajevo, Mostar och Lipnica i Bosnien-Hercegovina, under en turné som skedde i samarbete med bl.a. SIDA, UNGDOMSSTYRELSEN och KUNGLIGA MUSIKHÖGSKOLAN i Stockholm. Samarbetet sträckte sig även över landsgränserna då produktionen hade ett nära samarbete med MUSIKHÖGSKOLAN I SARAJEVO och vi hade det stora nöjet att få ha ett flertal av skolans stråkmusiker med i orkestern. Ett av målen med projektet var att, genom ett kulturellt utbyte, bidra till ökad förståelse människor emellan samt att värna om fred och försoning, i en del av Europa som genom historien kantats med den ena konflikten efter den andra. Det var en omvälvande resa för alla medverkande, inte minst när vi var i Mostar, där ruin efter ruin verkligen gjorde oss påminda om Bosnienkriget och dess effekter.
Även om initiativet endast var en liten bråkdel av det stora freds- och försoningsarbete som skett och fortfarande sker i forna Jugoslavien, insåg alla i produktionen, under föreställningen i Sarajevo, att vi åtminstone bidrog till det arbetet. Strax innan föreställningen skulle börja, meddelade arrangören för den kulturfestival som B.ROTHERS IN ARMS var en del av, att en nationalistisk grupp hotade med att på något sätt sabotera föreställningen då försoningsbudskapet var provokativt. Under hela föreställningen hade vi beväpnade vakter i foajén och vi kunde, trots allt, genomföra föreställningen utan ytterligare problem. Men vi insåg som sagt att vi gjorde någonting bra, eftersom vi hade “lyckats” reta upp några av de som ville motverka det goda syfte som vår turné gick ut på.
För mer information om föreställningen, vänligen kontakta oss: info@theprod.se.